Kosmetisk klinik
Dermalux Tri - Wave MD  /  Omnilux MD  /  medicinsk lys

Lysbehandling

Rul ned

Om lysbehandling

Vi bruger kombinerede bølgelængder i vores behandlinger og fotonerne i disse specifikke lysbølgelængder har en særlig gavnlig effekt på dine celler. Processen kaldes fotobiomodulation.

De røde- og NIRfarvede bølgelængder når forskellige dybder, hvor de reducerer inflammation, booster blodgennemstrømningen og giver energi til alle dine celler. Ydermere kickstarter lysbølgerne kollagen- og elastinproduktionen i huden.

De Blå- lysbølger nedbryder bl.a akne og bakteriedannelse og forbedrer derved hudens klarhed og styrke.

Om lys & liv

Sollys indeholder alle regnbuens farver, fra blåt til rødt lys. Det synlige lys er i virkeligheden kun en meget lille del, af alt det lys der kommer fra solen.

Vi måler lysbølger i nanometer (nm), og det menneskelige øje ser lys med bølgelængder fra 380 nm til 700 nm. Lysbølger der er kortere end 380 nm kaldes ultraviolet/UV-lys. Lysbølger der er længere end 700 nm kaldes infrarødt eller IR-lys. Alt lys er en del af det større elektromagnetiske strålingsspektrum sammen med radiobølger, mikrobølger, røntgenstråler og gammastråler. Udover at være bølger med forskellige længder og frekvenser, består lys også af fotopartikler.

Vi ved at lys påvirker organismer - tænk blot tilbage på skolernes naturfagstimer. Planter bruger fotoenergi fra sollys til at bygge blade via vand og kuldioxid, under en kemisk proces kaldet fotosyntese. Dette skaber sukkerarter, som er nødvendige for at vokse og leve.

Hos mennesker er visse molekyler også lysfølsomme, og specifikke bølgelængder sætter gang i biokemiske reaktioner. Et eksempel er lys, der rammer de specielle celler i nethinden i vores øjne, kaldet fotoreceptorer. De absorberer lys, og omdanner via en kemisk reaktion, energien til et elektrisk nervesignal, som vores hjerne bearbejder til syn.

Faktisk har mangel på sollys endda skadelige virkninger på den menneskelige krop, hvilket resulterer i Seasonal Affective Syndrome (SAD) og forårsager mangel på vitamin D3.

Denne biokemiske reaktion styres af lys, kaldes fotobiomodulation.

FOTOBIOMODULERING OG DENS ANVENDELSE

Ordet 'foto' betyder fra- eller frembragt af lys. Lys skaber ændringer i vores krop, kaldet en fotokemisk reaktion.  Fotobiomodulation er den videnskabelige betegnelse for, hvordan lys kan ændre eller modulere et biologisk system.

Fordelene ved lyset afhænger af de specifikke bølgelængder og hvor dybt det når ind i dit væv.

Fotobiomodulationsterapi, der overvejende bruger rødt og nær-infrarødt lys, har også andre navne. Såsom Low Level Light therapy (LLLT), soft laser og fotobiostimulering og rødt lys terapi.

Undersøgelser viser, at lyset har en positiv effekt mod smerter, betændelse og til behandling af sår. Lys kan endda fremskynde helingsprocessen ved f.eks.  ​​forbrændinger og solskoldninger markant, idet det reducerer rødme, hævelser samt afskalning af huden. Lys reducerer også helingstiden for hudtransplantationer, inficerede sår, amputationer og andre alternative ,og mere aggressive, kosmetiske procedurer såsom laser-resurfacing, kemisk peeling, microneedling etc.

Lysbehandlingen hjælper ydermere med at hele eller reducere symptomer ved Herpes simplex læsioner (forkølelsessår). I dette tilfælde, er det det røde/NIR-lys, der fremskynder helingstiden.

I dermatologi behandler blåt lys acne, og rødt og nær-infrarødt lys behandler betændelse som psoriasis og rosacea. Boostet af kollagen fra rødt og NIR-lys hjælper også med at blødgøre ardannelse (både farve og udseende), tegn på solskader og aldring.

Fotobiomodulation - Specifikke bølgelængder, frekvens og lysintensitet
Fotobiomodulation - En celle, et væv eller et system
Fotobiomodulation - En ændrende eller kontrollerende indflydelse
Dermalux: "Medicinsk lysbehandling" rødt kollagen
Dermalux: "Medicinsk lysbehandling" infrarød helingsprocessen
Dermalux: "Medicinsk lysbehandling" blåt akne

TERAPEUTISK RØDT LYS

Det menneskelige øje ser rødt lys som bølgelængder, der er mellem 630 mn og 700 nm lange. Det røde lys bruges til at behandle overfladen af ​​huden.

Infrarødt lys er usynligt for det menneskelige øje med bølgelængder mellem 700 nm og 1.000.000 nm. Det infrarøde spektrum er opdelt i nær-, mellem- og fjern-infrarød.

Nær-infrarødt lys eller NIR har bølgelængder på 700 til 1400 nm. NIR genererer mest varme ud af de forskellige røde lys. Den helbredende virkning af nær-infrarødt lys kan øge vævsreparation og øge stofskiftet. Det røde lys stimulerer mitokondrierne i cellerne, men mere om det senere.

Rødt og NIR-lys med specifikke bølgelængder når forskellige dybder i huden og stimulerer hudcellerne. Specifikke lysfølsomme molekyler inde i vores celler absorberer lysfotonerne og får herved energi. Denne energi påvirker cellerne, så de arbejder hårdere.

Magien sker i cellens mitokondrier. Lyset giver energi til deres cellulære respirationsproces, hvilket øger skabelsen af ​​et vigtigt ATP-energimolekyle. For at forstå præcis, hvad der sker, vil vi først se på cellens mitokondrier, hvordan de producerer ATP, og hvor fotobiomodulation med rødt lys kommer fra.

mitokondrier

Alle celler i din krop, med undtagelse af de røde blodlegemer, har miniature strømgeneratorer kaldet mitokondrier. De er afgørende for normale kropsfunktioner. Deres primære formål er at omdanne luft, vand og mad til energi til vores celler. Uden dem kunne cellerne ikke vokse, dele sig eller fungere. De celler, der bruger mest energi, har et højere antal mitokondrier. Leveren har op til 4000 mitokondrier pr. celle!

Mitokondrier har også andre roller i form af cellesignalering, balancering af calcium, opretholdelse af kropsvarmen, samt udryddelse af de celler, der ikke længere er nyttige.

Et kemikalie kaldet Adenosintrifosfat eller ATP er mitokondriernes energivaluta. Når mitokondrierne har mere energi, arbejder de mere, og kroppen heler hurtigere.

Mitokondrier har en ydre og indre membran med et intermembranrum mellem de to. Porer i den ydre membran tillader proteiner, positivt ladede protoner og negativt ladede elektroner at passere igennem. Den proteinrige indre membran omslutter den gel-lignende matrix, hvor de fleste stadier af mitokondriel respiration finder sted for at skabe ATP.

Mitokondrier: " Forsyner cellen" med energi

RØDT- OG NIR-LYS ØGER ATP

Fordi rødt og NIR-lys stimuleres, arbejder det hårdere og mere effektivt. Det betyder, at den flytter elektroner og pumper protoner hurtigere, klar til det sidste ATP-produktionstrin.

Dette øger det samlede ATP-output i cellen.

Det er et vigtigt trin at fjerne affaldsmolekylerne og sikre, at alle respirationsstadier fortsætter.

Det gør det ved at omdanne elektronerne til ilt, som derefter straks spaltes og binder sig til hydrogenprotoner for at danne vand.

Rødt- og NIR-lys donerer deres protonenergi til elektroner i mitokondrierne. De aktiverede elektroner bryder derefter bindingerne i nitrogenoxid. For meget nitrogenoxid blokerer virkningen af ​​oxygen til at danne vand for enden af ​​elektrontransportkæden.

Dette standser ATP-produktionen. Så uden overskydende nitrogenoxid bliver processen ved med at bevæge sig effektivt for at skabe ATP.

Men hvordan omdannes denne øgede ATP til anti-aging resultater?

ATP, KOLLAGEN & ELASTIN

Med mere ATP arbejder vores celler og heler derved hurtigere. Dette øger yderligere væksten af kroppens fibroblaster (bindevævsceller).

Huden har en unik elasticitet på grund af den ekstracellulære matrix (ECM). Fibroblastceller i vores dermis producerer dette gel-lignende støttesystem. Den består af proteinerne kollagen og elastin og proteoglykaner, som er højt hydrerede sukkermolekyler.

ECM giver huden styrke, elasticitet og hydrering og er afgørende for heling efter en skade.

Genetik, livsstil og miljøfaktorer påvirker, hvordan huden ældes. Når man runder de 25, begynder ECM at nedbrydes. Produktionen af ​​de væsentlige komponenter bremses, hvilket fører til hud, der er tørrere, svagere, har mindre elasticitet og flere rynker.

Rød lysterapi stimulerer mitokondrierne i dine hudceller og specifikt dine fibroblastceller. De producerer derfor mere ATP og får et energiboost til at bygge nyt ECM, regenerere celler og fremme iltudnyttelsen.

Så nu forstår du, hvad rødt og NIR-lys udløser inde i vores hud, derefter vil vi se på de resultater, du kan forvente.

RØDT- OG NIRLYS HAR ANTI-AGEING-EFFEKT

Rødt lys og NIR-antiaging ansigtsbehandlinger bruger lysdioder (LED'er) som lyskilde. Som forklaret tidligere, stimulerer lyset vores hudceller, så de skaber flere ATP-energimolekyler. Dette udløser yderligere en række nyttige metaboliske hændelser som:

  1. Reducerer inflammation
  2. Øger cirkulation, cellevækst og regenerering
  3. Øger cellemetabolismen, (lymfe- og antioxidantaktivitet afgifter cellerne)
  4. Stimulerer fibroblaster til at producere mere kollagen og elastin.

HVILKE RESULTATER KAN DU FORVENTE?

Som mange andre kosmetiske teknologier varierer resultaterne fra person til person. Din alder, hudtype, livsstil og genetik spiller en rolle. Du har brug for omkring 2 til 3 sessioner om ugen med 48 timer imellem hver lysbehandling.

Effekterne bygges gradvist op efter 4 uger, men for enkelte personer ses effekten først efter 8 til 12 uger.

Du kan få glattere, fastere og en mere velhydreret hud -
en hud, der gløder.
Har du tendens til mørke pletter/pigmentering i huden vil lysbehandlingen også have en givende effekt.
Behandlingen mindsker rødme og irritation.
Blødgør acne-ardannelse og andre ar
Minimerer fine linjer og rynker
og får huden til at se sundere og friskere ud.

Time to improve gracefulness!

Microneedling